87. Aldrig mer fet - Viktdoktorns reflektioner

Video Poster Image

Vill du få ett mejl varje gång vi publicerar en ny podd?

Skriv upp dig på vår specifika podd-lista så ser vi till att du blir regelbundet uppdaterad.

Vi delar inte dina uppgifter med någon annan part och du kan opt:a ut närhelst du vill. I övrigt följer vi GDPR-lagstiftningen, så håll utkik i din inkorg (och promotions folder) för ett bekräftelsemejl!

Sammanfattning av avsnittet

Jag vet inte om du har följt medias rapportering av viktminskningsbehandlingar med läkemedel de senaste året, men äntligen ser vi på Viktdoktorn ett skifte från den svart-vita skildringen att "feta stjäl diabetssjukas livsavgörande läkemedel för att banta lite" till ett nyanserat samtal där man gör en beskrivning av sjukdomen fetma, kartlägger sjukdomen fetmas spridning över världen (det är en allvarlig bild som målas upp) och diskuterar inte bara vem som "har rätt till läkemedelsbehandling av sin sjukdom" utan även vad det kan få för konsekvenser av att INTE behandla denna progressiva, kroniska och ständigt återkommande sjukdom.

Efter att ha sett avsnitt bestämde vi oss helt sonikt för att spela in ett poddavsnitt där vi reflekterar över vad panelen pratade om i SVT's Utrikesbyrån-special "Aldrig Mera Fet".

I det här avsnittet pratar vi om:

  • Vikten av att nyansera bilden av obesitas
  • Hur kommer det sig att fler människor har fetma grad 3?
  • Risken av att glorifiera lättillgängliga läkemedel
  • Vad innebär läkemedel på längre sikt
  • Håller medias narrativ kring obesitas på att ändras?
  • Går det att jobba både preventivt OCH behandla?

Hälsar Rebecca & Camilla