Liquid error: Nil location provided. Can't build URI.

Skriv upp dig på vårt julbrev här:

Så mejlar vi dig varje morgon med dagens viktmytsslakt.

Vi kommer att hålla dig uppdaterad på vad som händer på Viktdoktorn. Inget annat. Och du kan opt:a ut när du vill.

Viktdoktorns viktmytskalender 2023

Eftersom jag inte kan gå ner i vikt genom att träna, struntar jag i det. Det finns ingen anledning för mig att träna i så fall.

Nej, det här är ännu en viktmyt.  

Bara för att träning i sig inte kommer att leda till en stabil viktnedgång betyder inte att det är oviktigt under din sista viktresa.

Rebecca, förklara den här biten är du snäll.

Absolut. När man går ner i vikt så går man ner i fettmassa och muskelmassa samtidigt. Där finns det en risk för att man kanske kan utveckla någonting som heter sarkopeni. Sarkopeni innebär att man har en försvagad och förminskad muskelmassa. Så vi vill skydda vår muskelmassa – särskilt vid en önskad viktminskning.

Det bästa för att skydda muskelmassan vid viktnedgång är att både äta protein och göra muskelstärkande aktiviteter. Det vill säga att vi behöver lyfta någonting som är tungt.

Personer med en ganska stor fettmassa, alltså rejäl övervikt, det vi kallar för obesitas – sjukdomen fetma, kan redan från början ha en mindre mängd muskler för att man helt enkelt är för begränsad för att hålla på med fysisk träning i nuläget. I så fall är det ännu viktigare att börja träna under viktnedgången om jag förstår dig rätt?

Ja.

Tycker du att det är intressant när vi sitter och småpratar om de här viktmyterna? I så fall skriv upp bästa mejladressen här ovan så skickar vi ett mail varje morgon, så du inte missar någonting.

Och eftersom detta är en julkalender ses vi imorgon igen, om du vill.

Hälsar Rebecca och Camilla på Viktdoktorn

Ta mig till
de andra viktmyterna tack!