Liquid error: Nil location provided. Can't build URI.

Skriv upp dig på vårt julbrev här:

Så mejlar vi dig varje morgon med dagens viktmytsslakt.

Vi kommer att hålla dig uppdaterad på vad som händer på Viktdoktorn. Inget annat. Och du kan opt:a ut när du vill.

Viktdoktorns viktmytskalender 2023

“Det är mina nödlösningar som stoppar min sista viktresa.”

Jag har högt tempo i allt jag gör, jag har många bollar i luften och jag jobbar sjukt mycket. Så jag fattar att de där nödlösningarna som jag har, typ Snickers i väskan, kanske inte riktigt hjälper mig när jag vill gå ner i vikt och stanna där.

Och jag förstår om du tror att det är så och att det är den enda biten i det jag just sa som är problematiskt.

Fram till jul så gör vi på Viktdoktorn en julkalender där vi slaktar viktmyter. Att det är "mina nödlösningar som stoppar min sista viktresa" stämmer helt enkelt inte.

Rebecca, förklara varför det inte är nödlösningarna i sig som stoppar den sista viktresan ...

Ja men precis, det är klart att vi behöver ha andra matval som baset i vår kost. Men stressen i sig kan också vara problematisk. För kroniskt stress är inte bra för oss, det kan rent utav vara skadligt.

Ett stressat system är inte gjort för att äta. Vi brukar kalla det "fight and flight", kanske något du känner igen? Och motsatsen är "rest and digest", där kroppen får andas ut och kan hantera maten som kommer.

Jag vet att det finns en specifik studie som du har tittat på som tittar på kopplingen mellan stress och övervikt. Vad säger den?

Ja, det man har sett är att det finns en genetisk koppling mellan att äta och stress – där vissa individer upplever att det faktiskt lugnar ett stressat system om man äter. Den här kopplingen är mycket, mycket vanligare hos människor med övervikt eller fetma än hos människor med normalvikt.

Så det jag hör är att om man har en etablerad övervikt och man vet om att man lever en väldigt stressad tillvaro då är det här någonting man kan välja att se över för att man ska lossna och börja gå ner i vikt?

Ja, ta hand om din stress.

Tycker du att det är intressant när vi sitter och småpratar om de här viktmyterna? I så fall skriv upp bästa mejladressen här ovan så skickar vi ett mail varje morgon, så du inte missar någonting.

Och eftersom detta är en julkalender ses vi imorgon igen,
om du vill.

Hälsar Rebecca och Camilla på Viktdoktorn

Ta mig till
de andra viktmyterna tack!