Liquid error: Nil location provided. Can't build URI.

Skriv upp dig på vårt julbrev här:

Så mejlar vi dig varje morgon med dagens viktmytsslakt.

Vi kommer att hålla dig uppdaterad på vad som händer på Viktdoktorn. Inget annat. Och du kan opt:a ut när du vill.

Viktdoktorns viktmytskalender 2023

“Om jag ställer mig bakom andra så syns inte min fetma på fotot.”

Eller: “Jag kan dölja min fetma genom att bära stora mörka kläder.”

Dessa uttalanden är olika sidor av samma viktmyt – nämligen att man kan gömma bort sin fetma. Orden är våra deltagares, och de pratar ganska mycket och ofta om det här. Vad det handlar om? Och du kan hantera det? Det går vi igenom i dagens viktmyt.

Rebecca – det här är mer av en psykologisk viktmyt, eller hur?

Ja, jag tänker att i dagens samhälle så har vi tyvärr en negativitet kring övervikt och fetma, där individen ofta skuldbeläggs för sin problematik.

Ja, och det hjälper ju inte att vi har läkare ute på vårdcentraler som inte har förstått paradigmskiftet att fetma är en sjukdom och den är behandlingsbar. Våra deltagare får ofta höra "ät mindre, motionera mer" från sin husläkare. Det är inte okej.

Nej. Så det är inte heller jättekonstigt om man då försöker att gömma kroppen, skyla sig, med tanke på att det blir ju en försvarsmekanism på något sätt. Man skyddar sig mot eventuell skam på det sättet.

Vi är ju ofta vår egen värsta kritiker. Om du märker att du ofta gömmer dig eller begränsar dig på något sätt på grund av att man är rädd att andra ska döma kroppen –  försök att byta perspektiv: Vad tänker jag när jag ser andra människor? Hur väljer jag mina vänner? Hur väljer jag mitt umgänge? Är det baserat på kropp eller på person? 

Jag hoppas att det hjälper dig. 

Är du intresserad av att få lite fler insikter, kunskaper, verktyg som är forskningsbaserade? (För det är så vi jobbar på Viktdoktorn.)

Skriv upp bästa mejlen på vår lista här ovan så skickar vi ut ett mejl varje morgon när vi slaktar en viktmyt.

Och man får en bonus när man skriver upp sig …

Vill du så ses vi imorgon igen! Ta hand om dig tills dess.

Hälsar Rebecca och Camilla

Ta mig till
de andra viktmyterna tack!