Liquid error: Nil location provided. Can't build URI.

Skriv upp dig på vårt julbrev här:

Så mejlar vi dig varje morgon med dagens viktmytsslakt.

Vi kommer att hålla dig uppdaterad på vad som händer på Viktdoktorn. Inget annat. Och du kan opt:a ut när du vill.

Viktdoktorns viktmytskalender 2023

“Det är oartigt att tacka nej när man blir bjuden på fika.”

Nej. Det här är bara en viktmyt.

Just den här utmaningen kommer faktiskt från en av våra deltagare som jag satt och pratade med under en coachning. Det visade sig att personen i fråga har ett kringresande jobb: 

“Ofta när jag kommer ut till mina kunder, då har de bakat åt mig. Jag har startat min sista viktresa och jag vill inte äta, men jag känner mig så oartig när jag bara säger nej. För de säger "Här – vi har bakat en kaka till dig", och jag vet inte hur jag ska ta mig ur det på ett snyggt sätt så jag sätter mig ned och fikar. Fastän jag inte vill.”

Vad handlar det här om – egentligen? Och hur kan man hantera denna och liknande situationer? Det går vi igenom i dagens viktmytslakt.

Rebecca – det här är mer av en psykologisk viktmyt, eller hur?

Jag tänker att man kanske inte vill göra någon annan besviken eller ledsen. Men man har inte någon skyldighet att ta hand om någon annan känsla på det sättet om det går ut över dina egna. Man har aldrig rätt att göra det som man själv mår bäst av.

Men vad kan den här personen tänka på? Hur kan man svara? Jag tänker att om man har förberett sig lite på vissa situationer blir det lättare att ta sig ur dem på ett smidigt sätt – för alla.

Tänk att det handlar om att sätta en empatisk/omhändertagande gräns som är tydlig men också vänlig. Så kanske att säga "Nämen, tack så mycket! Det är bra för mig just nu, tack!" Eller "Vad gullig du är som har gjort den här kakan till mig! Och jag som redan har fikat idag ... men jag tar gärna en kopp kaffe". Så att man ändå tackar och ser och bekräftar den andra personen. Och det är okej att säga nej. 

Så här gör vi lite grann på Viktdoktorn, både i vår podd och i hela den här julkalendern. Vi tar upp någonting, vi diskuterar det, vi ger dig lite insikter, kunskaper, verktyg beroende på vad det är. Tyckte du att det här var intressant? Skriv upp bästa mejlen på vår lista ovan så får du ett mejl varje morgon när vi kommer ut med en ny viktmyt. 

Hälsar Rebecca och Camilla

Ta mig till
de andra viktmyterna tack!