Liquid error: Nil location provided. Can't build URI.

Skriv upp dig på vårt julbrev här:

Så mejlar vi dig varje morgon med dagens viktmytsslakt.

Vi kommer att hålla dig uppdaterad på vad som händer på Viktdoktorn. Inget annat. Och du kan opt:a ut när du vill.

Viktdoktorns viktmytskalender 2023

“Det är kalorierna i alkohol som gör mig tjock.”

Det finns många kalorier i alkohol – men det är inte den stora anledningen till att alkoholförtäring och viktminskning inte är optimalt kompatibla.

Det här är både en viktmyt och ändå inte. Låt oss förklara varför: Ja, alkohol innehåller en massa kalorier och en massa onödiga kalorier är kanske inte riktigt det man vill ha när man vill gå ner i vikt. Men alkoholen har många andra funktioner i kroppen som också blockerar viktnedgång. Och det går vi igenom i dagens viktmyt.

Rebecca när det gäller alkohol, vad är det mer som man behöver tänka på när man väljer att dricka alkohol medan man vill gå ner i vikt? 

Det är några delar när det kommer till alkohol där alkohol gör så att man har kanske lite lättare för att fatta val som man inte hade gjort om man inte hade druckit alkohol. Du menar att man tappar hämningen lite grann? Ja. 

Ja, det kanske är så att man hamnar där på Donken på natten eller att man tar lite extra mat eller lite extra av annat och inte tänker så mycket på det. För att det är så gott. 

Och om man har druckit lite för mycket dagen innan kan mag- och tarmsystemet strejka dagen efter, vilket kan leda till problematiskt upptag.

Våra läkare brukar också informera om att när du har intagit alkohol medan du äter kommer kroppen att fokusera på att hantera giftet i levern, det vill säga alkoholen, och inte fettet som har kommit in via maten.

Istället gör kroppen så här: Vi lagrar all den här energin som kommer in i form av fett. Gärna direkt i levern, för det är enklast – nära och bra, medan vi behandlar och tar hand om den här giftet från alkoholen. 

Med denna vetskap uppmuntrar vi helt enkelt alla som har inlett eller vill inleda sin sista viktresa att välja vid vilka tillfällen man inmundigar alkohol så att man optimerar sina förutsättningar för viktminskning.

Tycker du att det är intressant att få mer djuplodande insikter, tips och råd om just viktminskning baserat på forskning? Skriv upp bästa mejlen på vår lista ovan så mejlar vi dig varje morgon med en ny viktmytslakt.

Och i våra poddavsnitt har vi gått igenom massor med forskning om övervikt och fetma (obesitas) och vad man kan göra för att förbättra sin viktsituation.

Imorgon ses vi igen, om du vill. Ta hand om dig till dess,
hälsar Rebecca och Camilla

Ta mig till
de andra viktmyterna tack!