Liquid error: Nil location provided. Can't build URI.

Skriv upp dig på vårt julbrev här:

Så mejlar vi dig varje morgon med dagens viktmytsslakt.

Vi kommer att hålla dig uppdaterad på vad som händer på Viktdoktorn. Inget annat. Och du kan opt:a ut när du vill.

Viktdoktorns viktmytskalender 2023

“Om jag släpper kontrollen över det jag äter rusar min vikt i väg.”

Nej, det här är bara en viktmyt. Det är till och med tvärtom.

Forskning visar att det kan vara bra att inte gå på konstant – vad ska vi kalla det för? – medveten svält. 

Jag tycker inte om att använda orden “banta” eller “diet” för det funkar ju inte. “Bantning är direkt kontraproduktivt, dieter fungerar inte och du kan inte träna dig smal” som vi säger på Viktdoktorn.

Under december kör vi en julkalender. Jag hoppas att du har följt med oss från starten. Annars kan du gå tillbaka och titta på de andra avsnitten sen. Men idag handlar det om att släppa på kontrollen, kanske till och med tappa kontrollen i några dagar. Och känna att nu är allting kört, nu sticker allting iväg. 

Varför påståendet inte stämmer tar vi upp och förklarar i dagens viktmyt.

Idag handlar det om att släppa på kontrollen och tappa kontrollen i några dagar. Och känna att nu är allting kört, nu sticker allting iväg. Vad beror det på Rebecca?

Om man är lite orolig för semestertider, ledig tid eller jultider där ens matvanor ser lite annorlunda ut än vad de kanske gör när man jobbar, då man får stöd av jobbet för att ha sin rutin, så behöver man inte vara så orolig ändå.

En studie som de kallar Matador-studien, tittade närmare på vad som händer om en grupp människor äter i ett konstant energiunderskott,

alltså att de under åtta veckors tid äter lite mindre för att försöka komma åt en viktnedgång. Medan den andra gruppen varvade i veckor där de åt lite mindre med veckor där de åt till sitt behov. 

Det visade sig att kroppen försvarade sig mer mot svälten. Alltså att kroppen kickade igång i ett försvar att försöka behålla sin vikt när man var i konstant energinutskott, jämfört med de som varvade det med att äta till sitt energibehov. 

Så var inte så orolig över jul och nyåret nu. Du kan släppa kontrollen och äta lite av det ena och lite av det andra, även om det blir lite mer än vanligt.

Tycker du att det är intressant att få mer djuplodande insikter, tips och råd om just viktminskning baserat på forskning? Skriv upp bästa mejlen på vår lista ovan så mejlar vi dig varje morgon med en ny viktmytslakt.

Och i våra poddavsnitt har vi gått igenom massor med forskning om övervikt och fetma (obesitas) och vad man kan göra för att förbättra sin viktsituation.

Imorgon är det julafton, och då ses vi igen, om du vill, för årets sista viktmytsslakt.
 

Hälsar Rebecca och Camilla

Ta mig till
de andra viktmyterna tack!