Liquid error: Nil location provided. Can't build URI.

Skriv upp dig på vårt julbrev här:

Så mejlar vi dig varje morgon med dagens viktmytsslakt.

Vi kommer att hålla dig uppdaterad på vad som händer på Viktdoktorn. Inget annat. Och du kan opt:a ut när du vill.

Viktdoktorns viktmytskalender 2023

Jag har försökt så många gånger att gå ner i vikt, men det är bara att ge upp. Jag har väl dålig karaktär eller något?

Det här hör vi väldigt ofta på Viktdoktorn. Låt mig vara väldigt tydlig med att det här är bara en viktmyt. Det har ingenting med din karaktär att göra.

Vikttermostaten som sitter i den delen av hjärnan, som inte styrs med "nu minsann har jag bestämt mig"-uppmaningar, det vill säga våra tankar och språk och så vidare. Den bryr sig inte ett dyft om vad du vill eller inte vill. Den bryr sig bara om hormoner. 

Du kan alltså inte övertala dig själv att gå ner i vikt och stanna där. Men det finns annat att göra, eller hur? 

Ja, obesitas är en behandlingsbar sjukdom. Den är kroniskt progressiv och återkommande, vilket betyder att man i olika skeden i sitt liv förmodligen behöver använda sig av olika behandlingsmetoder eller tekniker för att hjälpa sig själv att gå ner i vikt och stanna där.

Och nu finns det även läkemedelsbehandling.

Kombinationen av nödvändiga beteendeförändringar och stöd av läkemedel är vederlagt av forskning och det sätt vi jobbar på hos oss på Viktdoktorn.

Ja, så var inte orolig om du har sjukdomen fetma. Det är inte ditt fel, det är inte att du har dåligt pannben eller dålig karaktär eller att du inte kan sluta äta fastän du inte vill. Du har alltså en felkalibrerad viktermostat i den delen av hjärnan som inte lyssnar på vad du säger åt den. 

Men det finns saker att göra. I vår podd "Din övervikt är inte ditt fel" har vi gått igenom massor med olika saker som du kan börja jobba med redan nu med detsamma för att starta din sista viktresa så att du går ner i vikt och stannar där. 

Idag är det julafton. Det betyder att det här var sista avsnittet av vår julkalender. Vi hoppas att du har följt med oss från start. Om inte så finns det faktiskt en massa avsnitt att titta på i efterhand ...

God Jul önskar Rebecca och Camilla och resten av teamet på Viktdoktorn!

Ta mig till
de andra viktmyterna tack!