Liquid error: Nil location provided. Can't build URI.

Skriv upp dig på vårt julbrev här:

Så mejlar vi dig varje morgon med dagens viktmytsslakt.

Vi kommer att hålla dig uppdaterad på vad som händer på Viktdoktorn. Inget annat. Och du kan opt:a ut när du vill.

Viktdoktorns viktmytskalender 2023

“Det spelar ingen roll vad jag äter, jag går ändå bara upp i vikt.”

Jag förstår att det kan kännas så, men det här är bara en myt.

Varje dag fram till jul går vi igenom viktmyter här på Viktdoktorn.

Vad handlar dagens viktmyt om Rebecca?

Kostvanor över tid spelar roll. Sen har man också den genetiska komponenten i det här, där arv och miljö samarbetar – eller de samverkar i alla fall med varandra. Så om man tänker lite på de genetiska förutsättningarna man har som en bro. Den här bron kan ju ha olika mycket sprickor beroende på hur stor sårbarhet man har att utveckla en viss sjukdom, till exempel obesitas.

Sen tänker man på allting som man genomgår i livet, sin miljö, olika händelser, situationer och så vidare, som olika lastbilar som kör över den här bron. Det kan vara så att man inte har några sprickor, man har inte en genetisk sårbarhet för att utveckla fetma, men att det kommer väldigt mycket lastbilar som bron inte tål, den håller inte.

Eller så kan det vara så att man har en massa sprickor men att man inte är utsatt för en miljö där det kommer en massa lastbilar som får bron att spricka.

Eller som för de flesta som vi möter då, att man har en genetisk förutsättning eller sårbarhet för att utveckla obesitas. Och det händer saker i livet där man är i en miljö helt enkelt där mat är i överflöd. Som då samverkar med varandra och påverkar så att man till slut utvecklar sjukdomen obesitas, som är en kronisk, progressiv och återkommande sjukdom.

Den blir alltså bara värre och värre. Har du väl fått den, då eskalerar det ganska snabbt. Och det här kan du stoppa.

Vill du också få lite mer insikter och kunskap och verktyg kring hur du kan hantera din övervikt eller fetma så att du i längre loppet faktiskt går ner i vikt och stannar där?

I sådana fall tycker jag att du ska skriva upp dig på vår lista, så mejlar vi dig varje morgon med en ny mytslakt så att du kommer framåt på din sista viktresa.

Ta hand om dig,
h
älsar Rebecca och Camilla på Viktdoktorn

Ta mig till
de andra viktmyterna tack!