Liquid error: Nil location provided. Can't build URI.

Skriv upp dig på vårt julbrev här:

Så mejlar vi dig varje morgon med dagens viktmytsslakt.

Vi kommer att hålla dig uppdaterad på vad som händer på Viktdoktorn. Inget annat. Och du kan opt:a ut när du vill.

Viktdoktorns viktmytskalender 2023

“Jag har ätit så mycket fel – nu behöver jag detoxa kroppen!”

Nej, det här är en form av viktmyt.

Rebecca, det här med detox kopplat till övervikt och fetma, varför blir det här en myt?

Jag tänker att det inte är jättekonstigt att när man har lyxat till lite över en period eller ätit saker som kanske inte är tillhör ens vardag att man kanske känner att "jag vill tillbaka lite på banan igen" och att det då inte är ovanligt att vi hör att “nu behöver jag detoxa kroppen med en juice-cleanse” eller någonting liknande.

Men det funkar inte riktigt så i praktiken. Det som rensar vårt system i kroppen är våra njurar och vår lever. Där kan jag lova att skulle de inte fungera så skulle man märka det och behöva uppsöka sjukvård. För de gör sitt jobb. Så det finns inget som man behöver detoxa.

Gör man en juice-cleanse i säg två veckors tid, då kommer man förmodligen äta i ett energiunderskott och då kanske man går ner i vikt.

Det som möjligen kan släppa på lite toxiner som kroppen håller, det är att fettmassan minskar för då släpper fettcellerna på de toxiner (gift) som de har bundit. (Vi lagrar toxiner i våra fettceller).

Så snarare skulle ju en sån här cleanse orsaka ett överskott av olika gifter i blodet.

Nu är det här inte någonting som man behöver vara orolig för, för vi lever inte i en miljö där vi samlar på oss så pass mycket gifter att vi behöver vara försiktiga med en eventuell viktnedgång eller liknande. Men jag tänker också att det här begreppet inte är särskilt hjälpsamt, att detoxa kroppen. För det är inte det man gör. Utan det gör redan din kropp jättebra.

Vill du också få lite mer insikter och kunskap och verktyg kring hur du kan hantera din övervikt eller fetma så att du i längre loppet faktiskt går ner i vikt och stannar där?

I sådana fall tycker jag att du ska skriva upp dig på vår lista, så mejlar vi dig varje morgon med en ny mytslakt så att du kommer framåt på din sista viktresa.

Ta hand om dig,

hälsar Rebecca och Camilla på Viktdoktorn

Ta mig till
de andra viktmyterna tack!